Manifestos

MANIFEST I / Declaració de principis
Amigues, amics! GAMBERRES!

Aquest espai ha nascut per casualitat.
Unes amigues parlant i comentant vam decidir crear un lloc a internet on poder compartir aquella música que més ens agrada i, a més a més, aquella que era creada per dones.

Aquesta pàgina té unes bases ideològiques concretes. El que pretenem amb ella és i serà potenciar, fomentar i divulgar la música creada per dones.
Com totes i tots sabem (si som una mica crítics amb el que ens arriba de l'entorn) la música moltes vegades ens arriba de forma "masculina", doncs hi ha molts grups de cantants homes, molts rapers, molts Dj's homes, molts catautors homes i músics DE TOTS ELS ESTILS que són homes. Ens arriben a l'oïda moltes veus, buferes, dits, mans i versos d'homes. No ens enganyem: quan veiem el cartell d'una discoteca el que veiem són, normalment, el 100% de Dj's homes. Podem anomenar desenes de rapers, però les raperes conegudes les podem comptar amb una sola mà. Si anem més enrere en el temps podrem anomenar cantants de tot tipus: tots coneixem Bob Marley, Frank Sinatra. Però podem anomenar alguna cantant dona que estigui entre els anys 1900 - fins als 60' o 70'?? Sabem del cert que les més aficionades i les més freaks és evident que si...Potser moltes persones no sabrien anomenar-ne ni tan sols una. I no ho trobeu realment preocupant?

Aquesta pàgina, aquesta iniciativa, aquest col·lectiu, aquest projecte (digueu-li com volgueu) no pretén desprestigiar el treball, l'art, la veu o la música de cap home. Simplement volem intercanviar coneixements, volem intercanviar artistes, músiques, donar-lis veu i fer-les conèixer entre tots i totes nosaltres.

Volem potenciar a la dona com a artista musical i donar-li la publicitat que es mereix.
Us animem a totes a que us expresseu lliurement. Volem promocionar a les dones artistes. Així doncs, us animem a crear música i a crear consciència entorn a aquest tema i a conèixer a aquelles dones que fan música i que no tenen el prestigi i respecte que es mereixen.

Fem-nos aquest petit espai nostre, aprenguem juntes, intercanviem coneixements.
Només així dignificarem el treball musical de les dones.
I només així, crearem referents culturals que realment ens pertanyen!


MANIFEST II
Com ja haureu comprovat aquests darrers dies, no sempre incorporem en el nostre repertori dones vocalistes o grups compostos únicament per dones, sinó que recorrem a grups on hi ha tant homes com dones. Inclús disposem de música amb visió de gènere no-patriarcal interpretada per homes.

Aquest fet, ens ha ajudat moltíssim i ens ha fet reflexionar força.

Per una banda, creiem que queda molt camí per recòrrer. Hi ha pocs grups que siguin completament de dones, n'hi ha de mixtos com en totes les altres professions. Però quan vam començar aquest petit projecte ens preguntavem: "Com potser que no hi hagi més dones en els grups? Trobem molts grups on les vocalistes són dones. Però les bateries, les guitarres, les baixistes, les pianistes, les trompetistes...On són?" Hem après que no és un problema que estigui únicament en l'àmbit de la dona sinó que es produeix habitualment en els grups compostos per molts músics on hi ha un vocalista més protagonista de l'escena. Però no cal ser gaire hàbil per adonar-se que el món de la música està molt compost, majoritàriament, per homes.

Per altra banda, les dones artistes, es fan el seu espai dins del món musical i s'adapten com a bones camaleones per poder dedicar-se a allò que estimen. Realment, aquesta capacitat de poder-se integrar en un món predominat pels homes, les fa ser més fortes, valentes, volàtils... "Increïbles". Amb els anys, l'accés a poder realitzar-se musicalment, ha anat creixent. Avui dia, amb les noves tecnologies, podem trobar moltes facilitats per poder autoeditar-nos la nostra pròpia música i promocionar-nos i donar-nos a conèixer. També per aprendre, compartir, intercanviar i agafar referents d'arreu del món i de molts estils diferents.

Ens esforcem a cercar dones artistes interpretant les cançons i que en siguin les protagonistes però moltes vegades ens és difícil trobar-les i, a més, no tenim la intenció de funcionar únicament d'aquesta manera.

L'arrel de la qüestió és que la dona artista cal que es vegi reflexada a si mateixa fent allò que li agrada, sense complexes, sense temors. I cal que les dones ens veiem reflexades en les dones que lluiten per nosaltres.

Rebels! Ni putes, ni submisses!